Βιογραφικό

Η πνευμονολόγος-φυματιολόγος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΣΜΑ κατάγεται από τη Γερακινή Χαλκιδικής. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στον Πολύγυρο, εισήχθη με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου αποφοίτησε το 1997 με βαθμό «Λίαν Καλώς». Υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο Περιφερικό Ιατρείο Ολύνθου, Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών (1997-1998) και στη συνέχεια ασκήθηκε στην ειδικότητα Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας, στην Α’ Πνευμονολογική Κλινική του ΓΠΝΓ.Παπανικολάου, από όπου έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας το 2006.

Εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΠΝΓ. Παπανικολάου επί διετία (08/11/2006-07/11/2008).

Πραγματοποίησε διετείς (2007-2008) μεταπτυχιακές σπουδές μετά από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πρόγραμμα με τίτλο «Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία».

Παρακολούθησε το ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής του ΕΚΑΒ, την περίοδο 2004-2005, από όπου έλαβε τον τίτλο μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις.

Κατά τη διετία 2003-2005, δίδαξε στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, στην ειδικότητα «Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου», τα αντικείμενα: «Στοιχεία Φυσιολογίας», «Συνήθεις παθολογικές εικόνες στην καθημερινή πράξη» και «Το φάσμα των συνηθέστερων επειγόντων περιστατικών – Προσέγγιση κατά συστήματα».

Έχει παρακολουθήσει το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιατρών στην Επείγουσα Ιατρική (Advanced Life Support – ALS – Provider Course) του European Resuscitation Council το 2007 και το αντίστοιχο refresh course το 2013 και έχει λάβει τους σχετικούς τίτλους μετά από εξετάσεις.

Από το 2001, έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευόμενη σε πολλά μετεκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, κλινικά φροντιστήρια και σεμινάρια, ως presenting author σε προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ως εισηγήτρια-ομιλήτρια σε στρογγυλές τράπεζες, ως συγγραφέας κεφαλαίου στη συγγραφή δύο επιστημονικών βιβλίων και ως ερευνήτρια σε φαρμακευτικά πρωτόκολλα (τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες).

Είναι μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακα και του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Από το 2008 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στα Νέα Μουδανιά. Στο ιατρείο της διερευνά νοσήματα και συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος, διενεργεί σπιρομετρήσεις, εξετάζει ασθενείς με οξείες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις, παρακολουθεί ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσες πνευμονοπάθειες), παρέχει συμβουλές και βοήθεια στη διακοπή καπνίσματος και την πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων.